bollywood

Bollywood-wdc-680x

Bollywood är namnet på Indiens filmindustri och på den karaktärsstarka dans som blivit varumärket för dessa filmer. Med säte i metropolstaden Mumbay, producerar Indien flest filmer i världen. Bollywood är ett filmiskt koncept av musikal, dramatisk handling kryddad med dans och musiknummer. Tyngdpunkten ligger på dansnumren för att skapa mäktiga dansscener ofta med dramatiskt innehåll. Dansscenerna kan referera till handlingen eller vara som en drömsekvens. Den symboliserar också kärleksscenen mellan man och kvinna, då filmkyssar sällan syns i Bollywood. I fronten dansar Indiens välkända filmstjärnor och mimar till sången. De tränas hårt i dans, framförallt klassisk indisk dans, som ligger till grund i koreografin. Till detta hör till att skapa stjärnstatus med ett myller av bakgrundsdansare, vackra färgstarka kostymer och intagande musik.

Bollywood kännetecknas av ett myller av färgstarka färger, speglar, blommor, holi-pulver allt av visuell glans erövrar scenen. Bollywood täcker in alla musikstilar såsom klassisk, folklig, funk, modern R&B och västerländsk inspirerad. Dansen speglar en upplevelse av dans och skådespeleri i ett. Numera är Bollywood mycket populär och spridd dansform i väst.

bollywood HT 2018

Lärare: Anette Pooja (AP), Ida Knapp Drougge (IKD)

 Kurstitel/Nivå Dag Tid Start
Nybörjare/Fortsättning (IKD)
Ons 18.45-20.15  5/9
Nybörjare Dagtid (AP) Ons 11.00-12.00  5/9
Mellan/Fördjupning (AP) Tors 19.15-20.45  6/9/1
       


Kursanmälan

SENSOMMARKURS i Bollywood 2018 

Bollywood för nybörjare och de som dansat 1-2 och fler terminer. 

Ta tillfället i akt att prova eller fördjupa dina grundkunskapar i Bollywooddans. Under ett kortare kursupplägg dansar vi till en av Bollywoods största hits. Med fokus på uppvärmning och Bollywood-rörelserna sätts de ihop till en härlig koreografi i typisk Indisk anda.

Dag & Tid Ons kl 17.15-18.15
Startdatum 9/5
Pris 700 kr
Lärare Anette Pooja
Antal gånger 4

 

kursbeskrivningar och priser HT 2018

 

Nybörjare/FORTSÄTTNING

En kombinerad kurs för både nybörjare och fortsättare. Kursen utvecklar teknik, koordination, rörlighet och känsla som sammanflätas med det indiska uttrycket. Genom att blanda kombinationer av linjer och steg från Indisk dans är syftet att uppnå frihet med bibehållen skönhet hos dansen. Med fokus på glädjen, det personliga uttrycket och med de typiska Bollywood gesterna. Kursen är riktad till nybörjare och de som dansat 1 termin eller mer.

Dag & tid Ons 18.45-20.15
Pris 2100 kr 
Lärare Ida Knapp Drougge
Antal ggr 12
Startdatum 5 september

 

Fördjupning

Bollywood fördjupning går djupare in på att utveckla de finlemmade rörelserna, teknik och känsla med det intagande uttrycket. För dig som dansat 7 eller fler terminer. Vi utvecklar positioner, hållning, linjer, mönster och grace. Eleverna får önska och själva välja en av sina favoritdanser och musik. Syfter är att låta alla elever som önskar skapa en kort del i terminens danskoreografi, till att bli ett gemensamt skapande.

Dag & tid Tors 19.15-20.45
Pris 2150 kr
Lärare Anette Pooja
Antal ggr 12
Startdatum 6 september

 

Anette Pooja
dansare, koreograf, lärare

Anette Pooja är utbildad i klassisk Odissidans mellan 1997-2003 i Indien. Hon blev tilldelad ICCR (Indian Council for Cultural Relations) stipendium för att studera vid Odissi Kendra Institutet och vid Srijan hos Odissi mästaren: Guru Kelucharan Mohapatra och Sujata Mohapatra. I Indien turnerade hon med Odissi Acedemy och med egna solo föreställningar. Anette Pooja har bl.a tränat Kathakalis expressiva ögon- och ansiktsuttryck, folklig Kalbeliya dans från Rajasthan, gjort research av Theyyam - rituell dans från Kerala och yoga.
Mellan 2012-2014 tog hon sin master i Teater och fördjupat skådespeleri vid Högskolan för scen och musik. Där fokuserade hon på det multidisciplinära gestaltandet med Odissi i fusion med den västerländska teaterns kontext. En utforskning av former för berättande och gestaltning. Det i sin tur ledde till föreställningarna Lady Macbeth 2015 och Drömfångaren 2016.

Anette Pooja och Leonard Stephán grundade MYSK Indisk Dans & Magisk Teater 2002. De ger föreställningar som riktar sig till både vuxna och barn. såsom Bollywood-dansshower, Odissi föreställningar, Föreställningar som kopplar ihop den indiska dansen med fakirkonster, musik och teater. Sedan 2003 har hon undervisat Odissi och Bollywood på World Dance Company.

 

För barnkurser i bollywood se: Bollywood Kids

Kursanmälan